2005 - SORES

vorige pagina

Hersenspinsels moeten rijpen

Het zal medio 2000 zijn als er weer een hersenspinsel in dat hoofd van mij ontstaat. In 2005 vieren we 60 jaar bevrijding en daar hoort een bevrijdingsstuk bij. Verzetstukken zijn er te over, maar van een bevrijdingsstuk heb ik op dat moment nog nooit gehoord. Later zal blijken dat ze wel bestaan, maar ze zijn schaars.

Meer dan tien jaar geleden ben ik eens begonnen met schrijven voor toneelvereniging Hierna Beter. 'Mens, laat je niet kisten’, een volksstuk in een hoerenbuurt van Amsterdam. Allemaal gezellige types met het hart op de tong en de humor onmiskenbaar als inborst.

Zou dat ook kunnen met een stuk dat over de oorlog gaat. Het spinsel nestelt zich en moet rijpen. Ondertussen ga je dan de nodige research doen want het moet allemaal wel kloppen. In april 2004, na het lezen van talloze boeken en manuscripten, het bezoeken van honderden websites en overleg met de nodige mensen staat het op papier.

Een volks bevrijdingsstuk in hartje Amsterdam, weer doorspekt met de nodige humor. Janus, de schipper met zijn vrouw Alie, die de hele dag loopt te kijven maar zielsveel van hem houdt, Gré en Bep die met ferme hand ‘de kaai’ bestieren, een echte volkskroeg, waar je het hart nu eenmaal op de tong moet hebben, Arie Mazzel, die wel een handeltje ziet in de oorlog, Sarah, die meteen aan het begin van de oorlog het nodige mee moet maken en Zwarte Max, een NSB-er.

Genoeg ingrediënten om er een waar drama van te maken. En dat was nou net niet de bedoeling. Juist in barre tijden overleef je met de nodige humor, je moet blijven relativeren, ook als je honger hebt en geen fatsoenlijke draad meer aan je lijf. Het lijkt allemaal wonderwel gelukt, we hebben natuurlijk de nodige repetities achter de rug en wat hebben we al een lol gehad. Natuurlijk is het niet alleen kolderiek, sterker nog, een aantal momenten zijn minutieus uitgezocht en tot in detail weergegeven. Maar de humor wint.

Het stuk is speciaal voor Hierna Beter geschreven. Sterker nog, voor de leden van Hierna Beter. Het stond voor mij als een paal boven water dat Dick Lam de schipper moest spelen en aan zijn zijde speelt Janna Dreves de sterren van de hemel als zijn vrouw. Gerda Geisink als de Joodse Sarah en Remon van Westerhoven als haar vriend en de zoon van Bep, een der kroegbazinnen.

Carla van Tongeren als Greet, de andere uitbaatster, zet een onvervalste Amsterdamse neer, een ‘wijf’ om je vingers bij af te likken. En zo heeft ieder lid van Hierna Beter zijn deel gekregen.

Simon Hottentot zorgt voor de muzikale omlijsting. In het stuk komen een aantal bestaande nummers voor, onvervalste Amsterdamse smartlappen en net als bij ‘Mens, laat je niet kisten’ heeft hij ook muziek gecomponeerd en dat is bij hem in goede handen. Het stuk leeft, mede door de muziek van Simon.

En dan zijn we in de gelukkige omstandigheid dat we ook kunnen beschikken over een getalenteerde decorontwerper (JJ) en een goede decorbouwer (Michiel Verschuur), die in de afgelopen 10 jaar dat ruimschoots heeft bewezen.

Kortom, zet je SORES aan de kant en kom op 6 of 7 mei kijken en luisteren naar een stukje onvervalst Amsterdams toneel in de vorm van een bevrijdingsstuk.

“SORES”, van harte en warm aanbevolen

Jack Woestenberg, Schrijver

vorige pagina